50 år!

Kenneth går i pension efter 50 år på samma arbetsplats.

Hyvleriet på Vrångfallsvägen ägs sedan 2015 av Frödinge Hällerum AB, och består av två hyvellinjer där vi till största delen bedriver legoproduktion och hyvlar på uppdrag av våra kunder.

Kenneth som arbetat hos oss som produktionsplanerare på Vrångfallsvägen går i pension idag efter 50 år på samma arbetsplats!

50år! Vi hoppas att det innebär att du har trivts?

Jag har känt att både företaget och mina arbetskamrater haft förtroende för mig, och att jag genom mitt arbete hjälpt till att utveckla företaget. Därför har det blivit 50 år. Dessutom har jag haft bra arbetstider och korta resor till jobbet.

Berätta om utvecklingen du sett hos oss och i branschen under dina 50 år som anställd?

När jag började för 50 år sedan så var det mycket slitsamt kroppsarbete, och bara män som jobbade i produktionen. Idag är det automatiserat och det finns mycket hjälpmedel som underlättar arbetet. Arbetsmiljön har alltså förbättrats och likaså jämställdheten; idag är 4 av 12 personer här på Vrångfallsvägen kvinnor.

Utvecklingen i branschen har gått från att vi producerade mycket bulkvaror förr, till en mycket stor andel vidareförädling idag.

Berätta om ditt största minne eller händelse från din tid här?

13 december 1991 hade vi en stor brand som förstörde nästan halva företaget. Jag fick veta det på morgonen den 14:e, då jag skulle åka till Västervik och hämta min sambo och vårt andra barn Viktor, som föddes den 10:e.  

Branden förde med sig att jag blev ombedd att börja jobba på kontoret, och ta hand om produktionsplaneringen medan företaget återuppbyggdes. Jag tackade ja till jobbet, men när återuppbyggnaden var klar så ville min chef att jag skulle fortsätta som produktionsplanerare, vilket jag gjort sedan dess.

I mars 1992 tyckte vår chef att vi skulle göra något kul tillsammans efter allt elände vi råkat ut för. Så han bjöd med oss på en resa till Lindvallen i Sälen för att åka utförsåkning och ha trevligt tillsammans. Denna resa gjorde att jag upptäckte utförsåkningen, som fortfarande är det roligaste jag vet. Sedan dess har jag varje år tagit med min familj på en veckas fjällsemester.

Så denna negativa händelse ledde till något positivt för mig personligen, både när det gäller jobbet och fritiden.

Hur kommer du nu att leva livet som pensionär?

Dagtid ska jag göra det som jag tidigare varit tvungen att göra på kvällar och helger, och istället vara ledig kvällar och helger. Jag hoppas också att jag tillsammans med min sambo kan tillbringa mer tid med mina barn och barnbarn. Det finns många platser jag skulle vilja resa till, så det hoppas jag att vi orkar göra tillsammans.

Har du något tips till de som är nya på arbetsmarknaden?

Försök att se dig och dina arbetskamrater som ett idrottslag som spelar tillsammans för att nå ett resultat. Om du hjälper och ställer upp för dina kollegor så hjälper du till att skapa trivsel och god stämning på arbetsplatsen, och du får garanterat hjälp tillbaka.  

Kenneth - tack för din tid hos oss och njut av din välförtjänta pension!

Grattis till pensionen, Kenneth!